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Letter to the Chairman of a U.S. House
of Representatives Committee dated November 6, 1996

   On September 30, 1996, the Office of Special Counsel (OSC) forwarded to
me a copy of your letter dated April 18, 1996.  It was thought by OSC that
one of the questions in your letter raised an issue which might be more
appropriately reviewed by my Office.  That question asked if there were
"any conflict or apparent conflict between" the official duties of [a
Federal employee], who is [a high-ranking official] of [a] Department, "and
his work for a presidential campaign on issues [related to his department's
program]".  Although the materials that were attached to your letter to OSC
did not disclose the type of information that would be necessary to perform
the analysis you requested, I am pleased to provide the following general
guidance regarding executive branch employees' political activities in the
context of the statutes and regulations for which my Office is responsible.

   [The employee's] work for a Presidential campaign while he is a Federal
employee would be an outside activity.  There are various so-called
"conflict of interest" provisions applicable to the outside activities of
Federal employees.  These provisions are summarized in subpart H of the
Standards of Ethical Conduct for Employees of the Executive Branch
(Standards of Conduct), 5 C.F.R.  part 2635.  1 That subpart, together with
other subparts in the Standards of Conduct, sets forth basic ethics rules
relating to employees' outside activities.

   Under the Standards of Conduct, at 5 C.F.R.  § 2635.802, an employee may
not engage in an outside activity that conflicts with his official duties.
An activity conflicts with an employee's official duties if it is
prohibited by statute or by an agency regulation supplementing the
Standards of Conduct; 2 or if the activity would require the employee's
disqualification from matters critical to performance of the employee's
official duties.  The Hatch Act Reform Amendments, 5 U.S.C.  § 7321 et seq.
, is the primary statute governing the partisan political activities of
executive branch employees.  3 We understand that OSC, which has
responsibility for enforcing the HARA, is addressing questions in your
letter regarding application of the HARA.  A partisan political activity
prohibited by the HARA or another law would "conflict" with an employee's
official duties, within the meaning of 5 C.F.R.  § 2635.802.

   The Standards of Conduct also provide, at 5 C.F.R.  § 2635.801(b), that
an employee engaging in an outside activity must comply with all relevant



provisions therein.  Subpart G of the Standards of Conduct, for example,
prohibits employees from using or allowing the use of nonpublic information
to further their own private interests or the private interests of others,
and from using or allowing the use of Government property or official time
for other than authorized purposes.  5 C.F.R.  §§ 2635.703, 2635.704 and
2635.705.  In addition, a conflict of interest statute, 18 U.S.C.  § 205,
would prohibit an employee from seeking official action from an agency on
behalf of a campaign.  That statute is specifically noted in the outside
activities provisions of subpart H of the Standards of Conduct.

   Finally, we would point out that while the Standards of Conduct place
certain restrictions on employees' fundraising activities, the section of
the Standards of Conduct that contains those restrictions does not apply to
fundraising for a political party, candidate for partisan political office,
or partisan political group.  See the provision to be codified in the
Standards of Conduct at 5 C.F.R.  § 2635.808(a)(2) note, at 61 Fed .  Reg .
50691.  Rather, political fundraising is governed by statutory provisions
such as that in the HARA, at 5 U.S.C.  § 7323(a), under which employees may
not knowingly solicit, accept, or receive a political contribution from any
person, except under limited circumstances; 18 U.S.C.  § 602, under which
employees are prohibited from knowingly soliciting political contributions
from other employees, except as permitted by the HARA; and 18 U.S.C.  §
607, under which employees are prohibited from soliciting or receiving
political contributions in Federal offices.

We trust that the foregoing guidance will be of assistance to you.

Sincerely,

Stephen D. Potts
Director

---------------------------------------------------------------------------

   1 The brief reference to the Hatch Act in this summary, at section
2635.801(d)(7), recently was replaced with a reference to the Hatch Act
Reform Amendments (HARA).  61 Fed .  Reg .  50689-50691 (Sept.  27,
1996).
Other technical amendments to make the Standards of Conduct conform with
the HARA also were done in this rulemaking.

   2 The Department does not have such a regulation.



   3 Interim and final regulations regarding the political activities of
Federal employees under the HARA have been issued by the Office of
Personnel Management.  See 59 Fed .  Reg .  48765-48777 (September 23,
1994) and 61 Fed .  Reg .  35088-35102 (July 5, 1996) [interim rule
codified in part 734 of the 1995 and 1996 editions of title 5, Code of
Federal Regulations].


